lördag 31 oktober 2009

morotsplättar med kesella och rökt lax

Åhh.. har precis ätit en helt ljuvlig middag! Blev sugen på att pröva nåt nytt och eftersom jag har varit döende sugen på pannkakor hela dagen (och stått emot…) så bestämde jag mig för att göra en nyttigare version av gamla hederliga pannkakor/plättar.

  • 3 morötter
  • 2 dl dinkelmjöl
  • ½ dl fiberhavregryn
  • 2 msk vetegroddar
  • 1 tsk mineralsalt
  • 2½ dl sojamjölk
  • 3 ägg
  • 2 dl lättkesella
  • lite olivolja att steka i

Tillbehör: Rökt lax, lite lättkesella, finhackad rödlök, hackad gräslök.

Riv morötterna fint och blanda ihop samtliga ingredienser till smeten . . Vispa till en jämn smet.

SDC11314

Häll i lite olivolja i en plättlägg eller panna och stek på medelvärme.

SDC11316

SDC11317

Servera med en skiva rökt lax, en klick lättkesella och hackad rödlök- och gräslök.

SDC11319

Kolla va gott! Lätt som en plätt! (sjukt tråkigt jag vet..) =)

SDC11322

Det blev lite mycket…… =)

SDC11318

…… men det gör inget! Helt perfekt att göra matlådor på och går utmärkt att frysa in. Jag ska pröva och göra frukost imorgon med kesella och lite bär! Mums!

Jag har inte räknat ut kalori innehållet än och är alldeles för trött för att göra det nu men gör det imorgon. En del kolhydrater är det i rätten men ändå “bra” kolhydrater och rätten ger mycket bra protein från laxen, äggen och lättkesellan. Se bara till att inte smälla i dig 15 plättar för att “de är ju nyttiga ändå” utan se till att största delen kommer från tillbehör som sallad och laxen. Iallafall om man är på diet! Bra fetter får du från olivoljan och laxen. Att använda sojamjölk istället för vanlig mjölk drar ner andelen mättat fett!

Hoppas ni prövar det och också gillar det!

4 kommentarer:

  1. Åh vad gott det såg ut :D Jag älskar pannkakor men E säger hela tiden att vi inte ska äta det för det är så onyttigt ^^ Nu ska jag visa honom det här, haha :)

    SvaraRadera
  2. Haha! Det låter bra Jenny! Mina riktiga pannkakor är absurt goda men de har jag gammeldags mjölk i (fetare än rödmjölk) och så mycket smör att man blir mörkrädd! =) De här är ändå otroligt goda med tanke på hur mycket nyttigare de är! =) Får se vad E säger sen då! =)Vill du ändå ha sylt istället för mer matigt lax nån gong så ta Bobs sockerfria sylt! =) Kram

    SvaraRadera
  3. ojojoj detta ser så gott ut eller detta med! Jag älskar resept... Kan man byta ut dinkelmjölet till ngt annat? Jag är försiktig med olika mjöl sorter när jag har keliaki. Hvregryn går bra

    SvaraRadera
  4. Absolut, det går bra! Receptet är superdupergott! =)

    SvaraRadera